HungaroSpan ívszerkezetek

A HungaroSpan ívszerkezetekhez két különböző profil áll rendelkezésünkre. A HSU300 márkanéven forgalmazott "U" profil és a HSV500 márkanevű "V" profil. A HSU300 ívprofilt a technológia 1988-as magyarországi bevezetése óta használjuk, de az EUROCODE teherszabványokra történt átállás óta - a megnövekedett terheléseknek köszönhetően - az elérhető fesztáv 17-18 m-re csökkent. A nagyobb fesztávok elérése érdekében 2015-től fejlesztjük a HSV500 íves profilt, amely lehetővé teszi a geometriától függően akár 27-28 m-es fesztávolságok elérését is a mezőgazdasági csarnokok és más funkciójú épületszerkezetek kivitelezése során.

A profilok gyártástechnológiája mindkét gépsornál azonos alapokon nyugszik. Az építési helyszínre telepített mobil gyártósorral első ütemben a számított ívhossznak megfelelő egyenes elemet hengerlünk ki, majd azt az ívesítő egységgel a kívánt ívsugárra hajlítjuk.

A HSU300 íves profilok és a HSV500 ívprofilok között mind a keresztmetszeti kialakításban, mind az alapanyag vastagságában, minőségében és kiterített szélességében is különbség van.

Az alapanyag minden esetben szerkezeti minőségű tűzihorganyzott acéllemez. A szükséges lemezvastagságot, anyagminőséget, geometriát a statikai analízisek során, egyedileg határozzuk meg.

Az egyes ívelemek rasztermérete a HSU300 profilnál 308 mm, a HSV500 profilnál 514 mm. Az elemi ívek kapcsolódása mindkét esetben csavarmentesen történik, így olyan korcolt épületburkolatok jönnek létre, amelyek garantálják a beázásmentes csarnokokat és épületeket.